* “Vivim una tendencia de politització del mitjans de comunicació” afirmava Joan Molas President de la Confederació d’Empresaris Hotelers d’Espanya

* “Als periodistes ens interessa ben poc la influència que pot tenir la nostra noticia en la crisi que estem vivint, hem de limitar-nos a informar i punt.”, segons el Sr. Vicenç Lozano

* “No crec que els mitjans de comunicació tinguin massa a veure amb l’èxit o el fracàs d’una proposta turística”, opinava el Sr. Ricard Fernández Deu.

* “Des de les administracions publiques hem de fer més amb menys” proposava el Sr. Francesc Vila

 

Ahir dilluns 19 d’octubre, a l’Hotel Plaza de Barcelona, va tenir lloc el Vè DEBAT ACPETUR DE PERIODISME I TURISME, per tal de tractar el tema “LA INFLUÈNCIA DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ EN LA CRISI TURÍSTICA.

El Debat va comptar amb la participació del Sr. Joan Molas, President de la Confederació d’Empresaris Hotelers d’Espanya, el Sr. Vicenç Lozano, periodista dels Serveis Informatius Internacionals de TV3, el Sr. Tirso Maldonado,  expert en xarxes socials, el Sr. Ricard Fernández Deu, reconegur periodista i escriptor, i el Sr. Francesc Vila, Comissionat de Turisme de la Dipitació de Barcelona, moderat pel President d’Acpetur el Sr. Domènec Biosca i la Secretària Executiva de l’Associació la Sra. Marga Solé.

El debat va començar amb la presentació per part del president d’ACPETUR, el Sr. Domènec Biosca, de la darrera edició de la revista ACTUAL, editada per l’Associació i la nova web que estarà a punt en breu. A continuación la Sra. Marga Solé va presentar als ponents posant sobre la taula de debat preguntes com: davant la crisi poden fer-hi quelcom els mitjas de comunicació? Els periodistes estan realment motivats en participar en la creació d’opinió?

El primer en intervenir va ser el Sr. Joan Molas qui va començar afirmant que mai és  noticia que el sector hoteler funcioni, però en canvi sí que ho és quan una minoría no funciona, però en comptes d’investigar les causes del problema real, els mitjans de comunicación es limiten a adjudicar el problema a tot el sector hoteler en general, transmeten així una información errònia a la societat alhora que dessebedora en el moment de dificultat que ens trobem, mostrant-se realment preocupat per la manca de rigor informatiu. “Els mitjans de comunicació no comuniquen actualmente allò que la societat necesita per tirar endavant, haurien de ser més rigorosos. Veure el got més ple o més buit pot ajudar des d’un punt de vista de sensibilització social”.

A continuación li va tocar el torn al Sr. Vicenç Lozano, qui es va mostrar en contra de les opinions del Sr. Molas, defensant durant tot el seu discurs als periodistas i mitjans de comunicación en general. “Els mitjans som part de la societat i rebem tota mena de critiques del públic sobre les notícies que retransmetem”.  “Ens equivoquem però en general no hi ha interessos ocults darrera les notícies”. Concloïa la seva intervenció parlant de la difícil crisi que tots estem vivint alhora que també un moment de canvis importants que espera que entre tots acoseguim convertir en un moment millor i amb més diàleg per part de tothom.

Debat-Periodisme-i-Turisme-2

A continuació en Tirso Maldonado va presentar als assistents al debat les noves xarxes socials, en una explicació planera i amena alhora que molt interessant. Va afirmar que a través de les xarxes socials son mitjans molt efectius per a generar negoci avui en dia, posant com a exemple al Regne Unit que des del mes d’octubre de l’any 2007 utilitza més els medis socials que l’e-mail. “Los medios sociales son grandes amplificadores de nuestro producto”. “Se trata de un perfecto modelo para conversar con el cliente”.

Per la seva banda Ricard Fernández Deu va parlar sobre els efectes del que ell en denomina la “tripe pantalla” formada per la televisió, internet i el telèfon, i deia “A partir del moment en que la gent fa ús d’aquestes tecnologies està en situació d’arribar  a conclusions molt més exactes que les opinions que puguin oferir els periodistes”.“Nosaltres els periodistes no volem afavorir, volem informar”.

Tancava l’aportació dels ponents el Sr. Francesc Vila que va començar posant en dubte la capacitat de contrastarr informacions de la societat davant del més de 50% del fracàs escolar. També va opinar sobre les noves tecnologies amb un pensament particular, “Em començo a sentir un fracassat sobre l’exàmen que em passa cada dia la tecnologia, com son el facebook, el twenty, etc. Tot va molt ràpid” A continuació i parlant de la crisi deia que si les administracions públiques no s’espabilem a fer una mica més amb una mica menys, des del punt de vista qualitatiu, amb més eficiència i menys recursos, serà molt complicat tirar endavant, tot i que creu que ja s’està començant a produïr una lenta recuperació econòmica. I tancava la seva exposició demanant als periodistas assistents: “Desvetllin allò que porten tant a dins, les ganes de viatjar, de conèixer, incitin a investigar a fons; necessitem cultivar un turisme sostenible i de proximitat, i vostès son molt importants per donar a conèixer  i subratllar les ganes de conèixer, de viatjar, de saber i de descubrir”.

En acabar les exposicions dels ponents al debat es va obrir un torn de repliques i preguntes en el que hi van intervenir tant assistents del públic en general com dels mateixos ponents, finalitzant el debat en una tertúlia informal entre tots els assistents acompanyada d’una copa de cava.

Precedint el debat es va visualitzar el Foto Musical “EL MILLOR DE LA INDIA”, elaborat per l’associat Josep Rovira, amb les millors fotos de tots els que van assistir l’exitós CONGRÉS INTERNACIONAL celebrat recentment.en aquest país. El President va dedicar unes paraules enorgullit del fantàstic resultat obtingut tant de participació del associats com de les conclusions obtingudes a les jornades de treball, així com a les darreres activitats organitzades com son la sortida en vela llatina a la Costa Brava, amb la degustació d’un esplèndid dinar d’arròs negre, i als companys que acaben d’arribar del JAPÓ.

Text: Silvia Barrufet, Directora de Comunicació i Webs
Fotos: Jaume Singla, Delegat Territorial Centre
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. - Tel. +34.680.12.67.63